El petó més petit (Mathias Malzieu)

Un inventor depressiu rep “El petó més petit del món”. I perquè és el més petit? Doncs en Malzieu ens ho explica tot seguit descrivint un instant, un moment, una ràfega curta de sensacions efímeres d’un petó rebut pel protagonista que a la vegada és el narrador. I ella s’esfuma, es torna invisible. Des d’aquest instant es crea una necessitat imperiosa de cercar aquesta dona misteriosa. A priori no disposa de cap pista que li pugui dur fins a ella, per això contracta un detectiu privat “amb cap de núvol” que li deixarà un lloro que té la facultat de gravar i reproduir sons, gemecs i “paraules més dolces que la mel”.
El primer paràgraf ja ens avança un estil ple de metàfores acurades i originals que fa que el llibre tengui un atractiu més i una lectura afable, no exempt de moments de tensió. Inclou també descripcions d’ambients fent ús de la música com a recurs en algunes escenes que imbrica al lector i fa que es senti dins una sensació plaent d’assossec.

 

És una història peculiar i fantasiosa basada amb la recerca d’una dona invisible, d’una sensació, d’un gust, d’una experiència que es vol repetir. Per això el protagonista ha de tenir “més paciència que un pescador de sirenes” i s’aventurarà amb el lloro a trobar dins la ciutat una dona amb “una respiració asmàtica en re menor”.

 

En Mathias Malzieu revela en aquesta novel·la un rai d’imaginació en la que no m’atreviria a dir que és l’amor el tema principal, seria més just dir que és l’atracció a una figura que l’ha delectat amb un petó. D’ella no coneix res, ni la seva cara ni el seu tarannà, en el petó més petit tampoc aconsegueix veure-li el semblant, s’esfuma tot d’una. És la lluita d’una persona per aconseguir allò que vol, amb decisió i superant l’obstacle de no disposar d’entrada de cap pista per on començar. Una novel·la recomanable.
L’autor ha escrit entre d’altres La mecànica del cor, L’ombra allargada de l’amor i La metamorfosi al cel, amb les que ha aconseguit el reconeixement d la crítica. A més de ser escriptor, és el cantant de Dionysos, un dels grups importants de França. El 2013 es va adaptar per el cinema la pel·lícula Jack i la mecànica del cor basada amb la seva novel·la La mecànica del cor.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *