Novecento, la llegenda del pianista a l’oceà (Alessandro Baricco)

Novecento, publicada el 1994, és un monòleg teatral de diversos personatges que “pareix sobre tot un text que es manté suspès entre una autèntica posada en escena i un relat per a llegir en veu alta” en paraules de Baricco (1958).
Danny Boodmann T.D. Lemon Novecento, un pianista excel·lent, possiblement el millor del món, almanco “el pianista més gran que ha tocat a l’oceà” segons el narrador, ha viscut tota la vida a bord d’un transatlàntic on el varen trobar en una capsa de cartró “Ho havien deixat en el saló de ball de primera classe, damunt el piano”.
Ambientada en el període d’entreguerres, la història és contada sobretot pel seu millor amic, el trompetista de la banda Atlantic Jazz Band que amenitzava les vetlades del vaixell en diferents horaris pels clients de primera, segons i tercera classe.
En Baricco perfila perfectament el narrador dotant-lo d’un dialecte americà amb abundants paraules malsonants que a pesar d’això es permet disquisicions amb llenguatge més literari, fent que l’obra es llegeixi d’una manera plaent. Novecento ha aprés com és el món des del Virginian, el vaixell on viu, a través de la gent que li traspassa el coneixement de fora i amb la seva música reviu els llocs que li conten, les sensacions i les emocions.
Destaquen alguns passatges narrats de manera magistral i en els que aflora un alt grau de tensió, com la que decideix baixar a terra o la disputa musical amb l’inventor del jazz. En alguns altres l’autor dota d’ànima a objectes inanimats al més pur estil Cortazar. Fins i tot es permet algunes poesies entremig del relat. En definitiva una obra completa, una història bella i un llibre recomanable.

El 1998 el director Giuseppe Tornatore la va adaptar al cine com a La llegenda del pianista a l’oceà, protagonitzada per Tim Roth. La música és d’Ennio Morricone ajudat pel músic de jazz Amedeo Tommasi. “Playing Love”, el tema principal, ho interpreta la pianista Gilda Buttà i el trompetista Cicci Santucci.

El tema “Lost Boys Calling és de Roger Waters. El 2008 es va adaptar al còmic i sortí a la revista italiana Topolino.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *